Cara Membayar Zakat Fitrah Secara Online Singapore di Situs Zakat MUIS

Kita hampir selesai berpuasa di bulan Ramadhan tahun 1443 H, dan setelah itu kita akan memasuki bulan Syawal tepatnya pada tanggal 1, yaitu menyambut hari raya Idul Fitri 1443 H. Sebelum masuk bulan ini, adalah wajib bagi semua umat Islam menunaikan zakat fitrah oleh setiap individu. . Zakat fitrah ialah zakat yang wajib dikeluarkan oleh umat Islam sebelum memasuki hari raya Aidilfitri pada waktu pagi.
Tatacara membayar zakat fitrah di mazhab Syafie mestilah dengan makanan pokok negara kita. Di Singapura, Malaysia dan Indonesia rata-rata makanan pokok adalah beras, jadi untuk membayar zakat fitrah kita perlu membayar dengan beras.
Baca juga: Hari Raya Puasa Greetings

Hukum Membayar Zakat Fitrah Secara Online

Prosedur pelaksanaannya mestilah secara bersemuka dan persetujuan serta penerimaan mesti dilaksanakan. Namun, pada zaman serba moden ini, adakah dibenarkan membayar zakat fitrah secara online? Jawabannya ialah hukumnya sah. Walau bagaimanapun, prosedur juga mesti diikuti.
Prosedur pembayaran zakat fitrah secara online boleh dengan wang, tetapi wang tersebut mestilah sama dengan harga beras yang dikeluarkan. Contohnya 2 kg beras, duit mesti sama dengan harga 2 kg beras. Begitu juga penerima zakat fitrah mestilah jelas. Demikian disampaikan Buya Yahya AlBahjah, ketua pondok pesantren Al-Bahjah di Indonesia.
Jadi, untuk membayar zakat fitrah secara online di singapura, saya akan menyediakan prosedur yang menepati syarak agar ianya sah dalam pelaksanaan membayar zakat fitrah.

Tarif Zakat Fitrah

Kadar Zakat Fitrah yang diwajibkan kepada setiap orang ialah satu sha’ atau 2.3 kg makanan ruji tempatan. Di Singapura, makanan rujinya ialah nasi.
Sejak 2005, Muis telah memperkenalkan kadar Zakat Fitrah dua peringkat. Ia adalah patuh Syariah dan membolehkan pembayar memilih kadar yang paling sesuai untuk mereka berdasarkan penggunaan harian mereka.
Normal Rate
Berdasarkan harga purata 2.3 kg beras (gred biasa/purata) yang digunakan sebagai makanan ruji.
Higher Rate
Berdasarkan harga purata 2.3kg beras (gred lebih tinggi) yang digunakan sebagai makanan ruji.
Tujuan sistem dua peringkat ini adalah untuk memberikan kemampuan kepada setiap orang agar dapat menunaikan kewajipan Zakat Fitrah. Ia juga menggalakkan mereka yang mampu membayar lebih untuk berbuat demikian untuk membantu mereka yang memerlukan dengan lebih baik. (source:zakat.sg)

Cara Membayar Zakat Fitrah Secara Online di Singapore

Anda boleh mengikuti langkah-langkah ini bagi melengkapkan pembayaran zakat fitrah secara online di laman Zakat MUIS yang mana tapaknya adalah milik Majlis Ulama Singapura. Prosedurnya adalah seperti berikut:
 1. Siapkan Kartu Debit Anda, karena disini kita membayar zakat fitrah menggunakan kartu kredit.
 2. Siapkan jumlah Uang yang setara dengan jumlah beras yang akan dibayar.
 3. Selanjutnya klik link situs https://www.zakat.sg/zakat-fitrah
 4. Anda akan disuruh pilih rate zakat fitrah, silahkan pilih normal rate, apabila Anda ingin membayar lebih silahkan pilih higher rate.
 5. Selanjutnya silahkan masukkan jumlah orang yang akan dibayar zakat fitrah, klik tanda + untuk menambah.
 6. Klik Add To Payment Cart.
 7. Klik Proceed To Check Out.
 8. Silahkan isi form yang diperlukan berdasarkan Kartu Identitas Anda, centang “create an account” dan isi buat password Anda agar nantinya bisa login kembali.
 9. Anda disini bisa membayar memakai kartu debit dan bisa juga dengan Paynow.
 10. Klik verifikasi Captcha dan centang “i have read…”.
 11. Klik “Make Payment”
 12. Setelah itu isi informasi kartu debit/paynow Anda.
 13. Selesai.
Anda dapat juga membaca tutorial lengkap tata cara pembayaran zakat fitrah online di link https://www.zakat.sg/zakat-payment-guide-tutorials/.
Screenshot:

 

 

 

 

 

Baca juga: Cara Claim Credit E Wallet
Demikianlah yang dapat saya sampaikan di artikel kali ini mengenai tata cara pembayaran zakat fitrah online di singapore semoga dapat bermanfaat bagi semuanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *