Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Cara Claim Kredit E-Wallet RM150 Termudah Tahun 2022


Cara claim e-wallet kredit RM150 ini sangat mudah. Bantuan ini telah disediakan oleh kerajaan Malaysia melalui bantuan kredit tunai pada tahun 2021 lalu melalui aplikasi Bigpay Shopee Touch n Go, dari RM100 sehingga RM150 dalam dompet e-wallet. Pengumuman ini telah diterbitkan dalam aplikasi Mysejahtera tahun lepas.

Bagi anda yang tercari-cari cara nak claim e-wallet RM150 dengan mudah, saya akan share tips dalam artikel ini. Cara yang saya kongsikan di bawah ini sangat mudah, kerana saya telah menulis beberapa point yang boleh anda ikuti. Anda boleh baca cara claim sehingga syarat-syarat untuk dapat RM150 secara percuma.


Cara Claim Kredit E-Wallet RM150 Termudah Tahun 2022

Selepas bencana Covid-19 melanda dunia, kerajaan Malaysia melihat betapa pentingnya orang ramai menyertai pembelian non-tunai. Supaya kerajaan Malaysia membuat dasar dengan sukacitanya akan memberi bantuan kepada masyarakat sebanyak RM50 pada tahun 2021, dinaikkan kepada RM100 dan kini menjadi RM150.

Bantuan ini adalah dalam bentuk dompet E-Wallet yang boleh anda tuntut dalam talian. Hadiah ini boleh terdapat dalam dompet E-Belia, Shopeepay, dan Big Pay E-Wallet termasuk Touch n Go.

Dengan aplikasi e-wallet ini, anda tidak perlu membawa wang, tidak perlu mengeluarkan wang dalam membeli-belah. Wang anda semua disimpan dalam sistem aplikasi ini, jadi anda boleh membuat pembayaran secara digital. Ini akan memudahkan kita.

Berikut ialah langkah-langkah untuk menuntut e-dompet 2022 yang boleh anda cuba:
 1. Langkah pertama, anda harus mengunduh aplikasi Mysejahtera di Playstore atau Appstore pada smartphone Anda
 2. Selepas itu, buka aplikasi dan anda mesti mendaftar akaun untuk permohonan ini dan mengisi informasi-informasi yang diperlukan.
 3. Nah, selepas berhasil mendaftar anda akan mendapat kredit tunai e-wallet sebanyak RM150 daripada Kerajaan Malaysia yang boleh anda gunakan.

Cara Klaim E-Wallet Di Aplikasi Yang Didukung

Anda boleh menukar bantuan tunai RM15 ini dalam aplikasi yang menyokong Ebelia di ShopeePay, BigPay, Boost atau Touch n Go dengan eWallet. Berikut adalah prosedurnya:
 1. Tukarkan e-belia EM150 dengan cara klik link dan daftar diri di https://www.myboost.com.my/promotion/ebelia/
 2. Tukarkan  e-belia EM150  di aplikasi Touch n Go dengan cara klik link dan daftar diri  https://www.tngdigital.com.my/ebelia
 3. Redeem e belia 150 dengan Shopee dengan cara klik link dan daftar diri https://shopee.com.my/m/ebelia-claim


Syarat Klaim E-Wallet RM150

Syarat-syarat yang perlu dipenuhi untuk menuntut bantuan sebanyak RM150 adalah seperti berikut:
 1. Anda mestilah warganegara Malaysia.
 2. Anda mesti berumur 18 tahun ke atas.
 3. Pendapatan atau gaji bulanan anda tidak melebihi RM100,000 setahun.
 4. Anda mesti mengunduh dan mendaftar sendiri di aplikasi mysejahtera.
 5. Jika anda seorang pelajar, anda mesti berdaftar sebagai pelajar aktif di kolej anda.


Baiklah, itu yang dapat saya kongsikan dalam artikel kali ini, semoga dapat memberi manfaat kepada semua terutama dari segi online shopping, semoga anda berpuas hati dengan bantuan kerajaan dan akan menjadi lebih baik di masa hadapan. Kongsikan artikel ini jika ianya bermanfaat untuk anda. Itu sahaja dan terima kasih!